2013. október 20., vasárnap

A második próba… egy családi bulira


Kezdjük először is a jolly joker receptemmel. Ez a Trüffel torta a Nagy Csokoládé könyvből… mindig sikere volt, nekem pedig egyszerűbb volt biztosra menni, így aztán hosszú ideig nem is kísérleteztem új ízzel.

TRÜFFEL TORTA (az én verziómban)
 
Trüffelkrém:
5 dl tejszín
40 dkg csokoládé (max. 40-45%-os)
 
A csokoládés tejszínkrémet már 1 nappal korábban elkészítjük, hogy legyen ideje összeérni, azaz szép krémes állagú legyen. Először a tejszínt felfőzzük, majd a tűzről levéve beletesszük a kockákra tört csokoládét és lassú kevergetéssel elegyítjük. Hagyjuk kicsit hűlni, majd botmixerrel levegőssé tesszük a krémet. Betesszük a hűtőbe és hagyjuk legalább egy éjszakát állni.


Piskóta:
10 dkg jó minőségű étcsokoládé

10 dkg puha vaj
(fél vaníliarúd kikapart belseje, de megfelel egy bourbon vaníliás cukor is)
késhegynyi só
5 tojás fehérje és sárgája
10 dkg porcukor
7 dkg őrölt mandula
2 e.k. kakaópor
8-9 dkg liszt
1 k.k. sütőpor

A csokoládés tésztához vízfürdőben megolvasztjuk a csokoládét, hozzákeverjük a puha vajat, a vaníliát (vagy vaníliás cukrot) és a sót.  Az egészet elektromos habverővel habosra keverjük, majd egymás után hozzáadjuk a tojások sárgáját. A tojásfehérjét külön edényben kemény habbá verjük a cukorral. Óvatosan összevegyítjük a két masszát, hogy ne törjön össze a tojásfehérjehab, majd óvatosan beleszitáljuk az előzőleg összekevert kakaós sütőporos lisztet, amit szintén óvatos mozdulatokkal keverünk el a masszában. Kivajazott-kilisztezett (vagy szilikon) formába öntjük, és 180 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 40 percig  sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha kész és kihűlt a tészta, 3 lapra vágjuk.
Az eredeti recept alapján 5 db (24 cm-s) karikát kell külön-külön sütni, 210 °C-on 9 percig. Sziszifuszibb, de biztosan magasabb tortát kapunk így.
A tésztát is nyugodtan el lehet 1 nappal előbb készíteni. Becsomagolva, hűtőben tárolva semmi baja nem lesz.
Röviddel a torta összeállítása előtt keverőgéppel habosra keverjük a csokoládés krémet, majd a tortalapokat egyesével megkenjük, a tetejét és az oldalát is bevonjuk.
 
a)   Amennyiben nem burkolt tortát készítünk belőle, csokoládéreszelékkel (vagy akár tört dióval/ mandulával) panírozzuk a torta oldalát és a tetejét is körbe szórjuk, majd kakaóporral meghintjük. Szeletenként díszíthetjük 1-1 trüffelgolyóval.
 
b)   Ha burkoljuk, akkor természetesen kívülről vékonyan vonjuk be csoki ganache-val vagy vajkrémmel, ki mit szokott használni, de maradhatunk a saját csoki krémjénél is.
Tipp: Burkoljuk duplán a tortákat. Először egy nagyon vékony réteggel lezárjuk a krémes felületet. Így ha a csokikrémtől még maszatolódik is, nem probléma, hiszen erre tesszük a következő, kicsit már vastagabb réteget. Alatta persze nagyon enyhén megnedvesítjük az első cukormasszát, marcipánt, hogy rátapadjon az új réteg. Fontos, hogy a bevonat így se legyen vastagabb kb. 4-5 mm-nél. Persze ízlések és pofonok, de szerintem ennyi bőven elég.
 No, tehát, készen van a tortánk és a díszítésé a terep. Egy családi összejövetelre készítettem ezt a bizonyos első "design" tortámat, amihez egyszerű, de mutatós indás mintákat terveztem bordó-fekete színekkel.  Családom körében nagy sikert aratott, ami további lendületet adott az újabb próbálkozásokhoz.
 


Keresés

2013 © Minden jog fenntartva . Üzemeltető: Blogger.

Galéria

Cimkék

Szösszenet magamról


Minden ott kezdődött, hogy csokoholistának születtem...

... aztán belecsöppentem a hihetetlen és lenyűgöző tortakreációk világába, és itt ragadtam. Immáron cukrászként keresem a lehetőséget az álmaim megvalósításához. Ennek első lépése, hogy egyfelől saját alkotásaimat, legkedveltebb receptjeimet, tapasztalataimat, másfelől inspirálóim csodás műveit megosszam Veletek. Remélem, hogy aki erre jár, talál kedvére valót.


Kellemes barangolást kívánok!

Andi

Partnerek

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye Legjobb receptes blogok