2014. április 4., péntek

Pizzacsillag, pizzacsiga vagy sima pizza? Ez itt a nagy kérdés! :)


Ha már a névnapi meglepetés finomságoknál tartunk, akkor végre megosztom Veletek a tuti bevált pizza receptet, amit az én egyik legdrágább barátnőmtől kaptam és azóta is nagy rajongással használom.
 
Készítettem már sima tepsis változatban, de csigaként, sőt csillagként is.
 
Pizza tészta:

1 csomag szárított élesztő
3 dl langyos víz
1 tk. porcukor
50 dkg liszt
1 ek. só
oregano, bazsalikom
3 ek. olaj

Egy tálban a szárított élesztőt a langyos vízzel és a porcukorral jól elkeverjük és kb. 10 percig egy konyharuhával lefedve félretesszük. Ez idő alatt szépen felfut.
A lisztet egy tálba szórjuk, a közepébe mélyedést nyomunk, ebbe öntjük a felfuttatott élesztőt, az olajat és a fűszereket. Alaposan összedolgozzuk a tésztát, jó pár percen keresztül dagasztó mozdulatokkal gyúrjuk. Ha már szépen elvált a tál oldalától, akkor lisztezett felületen folytatjuk a dagasztást. Cipót formázunk belőle, megkenjük olajjal és a tálba visszatéve, lefedve meleg helyre tesszük kelni kb. 40 percig.
 
Szósz:
Megpucolunk és apró kockákra vágunk egy közepes vöröshagymát. Kevés olajon üvegesre pároljuk, majd ráöntünk 1 doboz passzírozott paradicsomot, tehetünk hozzá akár egy kis konzerv sűrített paradicsomot is. Jól összerottyantjuk és közben befűszerezzük sóval, borssal, oreganoval és bazsalikommal.
 
1. ) Alapesetben a tésztával kibélelünk egy tepsit (ha vékonyan szeretjük, akkor akár 2-t), megkenjük bőségesen a paradicsomszósszal, majd ízlésünknek megfelelő feltételekkel (hagyma, gomba, sonka...), sajttal megszórjuk, és a már legmagasabb hőmérsékletre (200-220°C)  előmelegített sütőben nagyjából 20 perc alatt készre sütjük.
 
2.) Variálhatjuk úgy, hogy a tésztát kinyújtjuk egy nagy téglaalap formára, ugyanúgy megkenjük a szósszal és megszórjuk a feltétekkel, de ezután feltekerjük és óvatosan, egy nagyon jó késsel felszeleteljük kb. 2 cm-s darabokra. Ezeket a csigákat helyezzük egy sütőpapírral fedett sütőlemezre, kicsit meglapogatjuk őket és az előzőhöz hasonló módon megsütjük.
 
3.) A legmutatósabb megoldás pedig a kakaós-fahéjas csillag alapján jutott eszembe. A pizza tésztát 3 egyenlőre részre osztjuk, majd mindegyik adagból nyújtunk egy kb. 30 cm átmérőjű kört. Az elsőt sütőpapírral bélelt lemezre tesszük, megkenjük a szósszal, rátesszük a feltéteket (apró fajtákat, mert pl. egy brokkoli fej ebbe nem túl praktikus), megszórjuk sajttal. Erre ráhelyezzük a következő kerek tésztalapot és megismételjük a betöltést, a végén lezárjuk a harmadik tésztalappal. A kör közepére helyezünk egy poharat, majd elkezdjük egy pizzavágóval bevágdosni kívülről befelé a szeleteket, mindig szemben egymással egészen a pohárig. Képes segítség a kakaós-fahéjas csillag leírásában. Összesen 16 szeletet alakítunk ki, de ugye a közepén, a pohár alatt egyben maradt a tészta. Ha ez sikerült, akkor óvatosan egyesével megemeljük a szeleteket és mindig azonos irányban csavarunk rajtuk kettőt. Ha körbe értünk, a tetejére még szórhatunk némi sajtot és az előmelegített sütőben készre sütjük, vastagsága miatt ennek egy kicsivel több idő kelhet.
 
Jó étvágyat hozzá! :)
 
 


0 megjegyzés:

Keresés

2013 © Minden jog fenntartva . Üzemeltető: Blogger.

Galéria

Cimkék

Szösszenet magamról


Minden ott kezdődött, hogy csokoholistának születtem...

... aztán belecsöppentem a hihetetlen és lenyűgöző tortakreációk világába, és itt ragadtam. Immáron cukrászként keresem a lehetőséget az álmaim megvalósításához. Ennek első lépése, hogy egyfelől saját alkotásaimat, legkedveltebb receptjeimet, tapasztalataimat, másfelől inspirálóim csodás műveit megosszam Veletek. Remélem, hogy aki erre jár, talál kedvére valót.


Kellemes barangolást kívánok!

Andi

Partnerek

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye Legjobb receptes blogok