2014. november 23., vasárnap

Sós karamellás - csokikrémes pitekosárkák


Ez a finomság is a véletlen szüleménye. Történt ugyanis, mint annyiszor, hogy egyéb sütésből, tortából maradt némi anyag, ezúttal egy kis csokoládé ganache és sós-karamella öntet.
Mivel vendégeket vártunk, egy szolid vacsorával készültem, amihez befejezésképpen nagyon kapóra jött néhány édes falatka is. Így aztán begyúrtam fél adag pitetésztát, ugyanis jó ideje szerettem volna megkóstolni ezt az összeállítást:
 

Sós karamellás és csokoládékrémes pitekosárkák
 
Sós karamella öntet:
 
Hozzávalók:

15 dkg kristálycukor
1 dl tejszín
csipet só (ennek mennyisége erősen függ a só minőségétől)
 
Elkészítés:
Lehetőleg egy dupla aljú lábosban készítsük, amit előzőleg kiöblítünk vízzel, így éppen csak egy kis nedvesség marad benne. Beletesszük a cukrot és gyenge fokozaton elkezdjük olvasztani. Lassan olvasszuk, nehogy megégessük a cukrot, mert akkor búcsút inthetünk a finom karamell íznek. Közben egy vizes ecsettel érdemes időnként körbe törölni az edény oldalát, azonban ha már olvad a cukor, akkor nem szabad kevergetni, maximum néha megrázni az edényt. Ha eléri a világos barna színt és szépen, egyenletesen megolvadt, akkor vegyük le a tűzről és óvatosan csurgassuk hozzá az előzőleg felmelegített tejszínt. Ekkor már lehet kevergetni. Először felhabzik, majd elkezd összehúzni, besűrűsödni. Ekkor kevés sóval ízesítjük.
 
Csokoládé ganache:

Hozzávalók:

20 dkg étcsokoládé (40%-os bőven elegendő)
2-2,5 dl tejszín
 
Elkészítés:
Ezt érdemes előző nap, de legalább pár órával korábban elkészíteni. A tejszínt felforraljuk, majd a tűzről levéve beleolvasztjuk a csokit. Körkörös mozdulatokkal elkeverjük, botturmix segítségével még simává dolgozzuk. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőben dermesszük pár órát, esetleg egy éjszakát. Ha túl kemény lesz, akkor alaposan át kell keverni, de nem felverni, és újra kenhető lesz.
 
Pitetészta:

Hozzávalók (fél adag 8-10 mini formához)

12,5 dkg liszt
7,5 dkg vaj
1 tojássárgája
4 dkg porcukor
1/2 csomag bourbon vaníliás cukor
ízesítésnek kevés őrölt szerecsendió
 
Elkészítés:
A vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd beleütjük a tojás sárgáját, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és a szerecsendiót. Összegyúrjuk, majd becsomagolva egy órát pihentetjük a hűtőben.
Lisztezett felületen kb. 5 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, kiszaggatjuk kicsit nagyobb kerek szaggatóval, mint a formánk karimája és óvatosan beleengedjük a formába a tésztakarikákat, hogy ne szakadjanak ki. Villával megszurkáljuk, majd a 180-190°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 10-15 perc alatt.


Ha kihűltek a mini piték, kiskanállal vagy nyomózsákból betöltjük a trüffelkrémmel, arra csorgatjuk a sós karamell öntetet és kevés mogyorótörettel díszítjük.
Megjegyzem, hogy ha előre összekeverjük a trüffelkrémet a sós-karamellel, az is mennyei lesz, nyugodtan tölthetjük úgy is be a pitécskéket.

Ennek az édességnek is nagyobb sikere volt, mint vártam, úgyhogy szívből ajánlom a figyelmetekbe! :)
 

 

 

0 megjegyzés:

Keresés

2013 © Minden jog fenntartva . Üzemeltető: Blogger.

Galéria

Cimkék

Szösszenet magamról


Minden ott kezdődött, hogy csokoholistának születtem...

... aztán belecsöppentem a hihetetlen és lenyűgöző tortakreációk világába, és itt ragadtam. Immáron cukrászként keresem a lehetőséget az álmaim megvalósításához. Ennek első lépése, hogy egyfelől saját alkotásaimat, legkedveltebb receptjeimet, tapasztalataimat, másfelől inspirálóim csodás műveit megosszam Veletek. Remélem, hogy aki erre jár, talál kedvére valót.


Kellemes barangolást kívánok!

Andi

Partnerek

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye Legjobb receptes blogok